Prof. dr. Jan Smeitink, hoogleraar Mitochondriële Geneeskunde van het RadboudUMC in Nijmegen heeft vandaag een koninklijke onderscheiding mogen ontvangen voor de inspanningen die hij verricht voor kinderen en volwassenen met een mitochondriële ziekte. Regelmatig heeft Join4Energy een financiële bijdrage geleverd om deze onderzoeken mede mogelijk te maken. Hij is nu Ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw. Wij feliciteren hem van harte...

Kinderarts Jan Smeitink heeft één vurige wens: kinderen en volwassenen met een mitochondriële ziekte, een energiestofwisselingsziekte, beter maken. Hij is de grondlegger van het Radboud Center for Mitochondrial Medicine, een nationaal en internationaal erkend klinisch referentiecentrum voor energiestofwisselingsziekten om patiëntenzorg over de hele wereld met deskundig advies te ondersteunen.

Met zijn onderzoek, waaraan ook Join4 Energy een substantiële financiële bijdrage lever, heeft Smeitink bijgedragen aan een beter begrip van de samenhang tussen erfelijke fouten in ons DNA en het disfunctioneren van cellen en organen bij kinderen met aangeboren afwijkingen van het energiemetabolisme. Het gaat hierbij om fouten in het DNA die ertoe leiden dat de mitochondriën, de energiecentrales van onze cellen, niet alleen onvoldoende energie produceren maar ook minder goed functioneren in andere cellulaire processen waarbij zij betrokken zijn.

Club van 100

Michel Boukens
Joeri Berkenbosch
Peter Baars
Henri van der Reijken
Familie Westerink
Evert Remmerswaal
Lieske Koekkoek
Arno, Irma, Rens en Jingjing Heijenk
Peter van der Kemp
Jan en Mieke Smets
Nico en Cyril Schlepers
Hajo de Roo
Gert Gerritsen
Sjoerd Klijn
Marion Hurkmans
Rosmarijn Los
Cees en Helma van Esch
Kim Vollenbroek
Paraplumuziek
Familie Kremer
Astrid Dijkstra
Els den Hengst
André en Rita van Lierop
Martijn Dahmeijer
Willy Snoeck
Sjef van Esch