Prof. dr. Jan Smeitink, hoogleraar Mitochondriële Geneeskunde van het RadboudUMC in Nijmegen heeft vandaag een koninklijke onderscheiding mogen ontvangen voor de inspanningen die hij verricht voor kinderen en volwassenen met een mitochondriële ziekte. Regelmatig heeft Join4Energy een financiële bijdrage geleverd om deze onderzoeken mede mogelijk te maken. Hij is nu Ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw. Wij feliciteren hem van harte...

Kinderarts Jan Smeitink heeft één vurige wens: kinderen en volwassenen met een mitochondriële ziekte, een energiestofwisselingsziekte, beter maken. Hij is de grondlegger van het Radboud Center for Mitochondrial Medicine, een nationaal en internationaal erkend klinisch referentiecentrum voor energiestofwisselingsziekten om patiëntenzorg over de hele wereld met deskundig advies te ondersteunen.

Met zijn onderzoek, waaraan ook Join4 Energy een substantiële financiële bijdrage lever, heeft Smeitink bijgedragen aan een beter begrip van de samenhang tussen erfelijke fouten in ons DNA en het disfunctioneren van cellen en organen bij kinderen met aangeboren afwijkingen van het energiemetabolisme. Het gaat hierbij om fouten in het DNA die ertoe leiden dat de mitochondriën, de energiecentrales van onze cellen, niet alleen onvoldoende energie produceren maar ook minder goed functioneren in andere cellulaire processen waarbij zij betrokken zijn.